Zahraniční zkušenosti Junioři USK vyhráli Young Guns 2019

Zahraniční zkušenost - Junioři USK vyhráli Young Guns 2019

Junioři USK završili vítězné tažení 3. ročníkem mezinárodního turnaje juniorů YOUNG GUNS GBA Invitational 2019 a poprvé vyhráli tento prestižní juniorský turnaj. Jedinečného mezinárodního turnaje juniorů konaného v ČR se zúčastnilo osm týmů ze Španělská, Itálie, Německa, Polska a ČR.

 Páteční a sobotní výsledky nachystaly na finálový den národní souboje. Ve španělském souboji o 5. místo FC Barcelona porazila Valencii. Souboj o 3. místo měl italský scénář, když StalluAzzura Roma porazila Virtus Bologna. A finále bylo ryze české, navíc podsvíceno pražským derby soubojem dvou tradičních rivalů USK a GBA. Finále naplnilo očekávaný boj dvou rivalů před slušně zaplněnou Folimankou. Dobře připravené týmy, tvrdý boj, dominance obran sice nepřineslo bohaté skóre, ale litý boj a napětí až do posledních minut, zda-li USK udrží své průběžné vedení, nebo se GBA podaří utkání zvrátit. I přes velkou snahu GBA juniorský tým USK uhájil vedení z průběhu celého utkání a poprvé se stál vítězem YOUNG GUNS. Navázal tak na loňského vítěze Crvenu Zvezdu Belgrade. Juniory ve finale čekal nejtěžší zápas, ve čtvrtfinále si poradili s německým týmem NBL, IBAM Munich, aktuálně vedoucím týmem jedné ze 4 konferencí NBBL. Po velmi ustrašením prvním poločase se hráči USK postupně rozehráli k jednoznačnému vítězství. V semifinále pak čekal pražský tým tradiční soupeř z evropských juniorských palubovek – italská akademie Stellazzura Roma. I v tomto utkání junioři USK  zvládli velmi dobře začátek utkání a pečlivou obranou drželi soupeře na bodový odstup, který pak potvrdili v poslední čtvrtině. K vítězství na turnaji přivedly hráči USK konstantní výkony po celý průběh turnaje.  Druhé semifinále nabídlo velmi atraktivní souboj italského týmu Virtus Bologna a GBA. Přestože úvod utkání patřil Virtusu, GBA postupně přeci jen dokázala otočit vývoj utkání na svoji stranu.

Kromě týmových výkonů byli František Fuxa a David Böhm zařazeni do výběru ALL STAR turnaje. Společně s nimi pak Mateo Nicoli z Virtusu Bologna, Kacper Klaczek ze Stellazzura Roma a Marc Garcia Calvo z Valencie. MVP turnaje byl vyhlášen Sigu Sisoho Jawara, rozehrávač pořadájícího GBA.


YOUNG GUNS Finále

GBA – USK Praha       57:62 (13:19, 26:31, 39:47)

Body USK: Fuxa 18, Böhm 14, Vyroubal 13, Samoura 9, Bátovský 6, Kocáb 2

Užitečnost: Fuxa 25, Samoura 13, Vyroubal 9, Kocáb 7

Doskoky: Fuxa 10, Kocáb 8, Samoura 6, Vyroubal 5, Bátovský 2


Konečné pořadí:

1.      USK Praha

2.      Get Better Academy

3.      Stellazzura Roma

4.      Virtus Bologna

5.      FC Barcelona

6.      Valencia Basket

7.      WKK Wroclav

8.      IBAN Munich